Zdrowe desery mrożone? Z jakiej przyczyny nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic łatwiejszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, jednak również wspaniale wpłynie na skonstruowany przez nas organizm oraz przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Gigantyczną renomą radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą pobocznym orzeźwieniem w parne dni.

lody

Przepysznym, słodkim oraz odpowiednim także dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z trafną porcją solidnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z dodatkową porcją malin bądź jakimś ciekawym sosem owocowym. To imponująca alternatywa dla prawdziwych łasuchów, wypada tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym oraz orzeźwiającym pomysłem, a przy tym prawdziwą bombą witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców lub też z mieszanki. Pobocznym walorem jest również to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być do głębi zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie odpowiedniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego czy też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, które są imponującą przekąską w trakcie upalnych dni. Rewelacyjnie smakują mrożone maliny czy borówki, które nadzwyczaj łatwo pogryźć. Zamrażane desery można robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu