Każda kuchnia znamionuje się osobistymi obyczajami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Znacznej większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (które są wybitnie cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za krajowe, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone na ogół z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak stereotypowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to tylko jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, reprezentatywnych dla różnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednakże kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w rzeczywistości niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film