Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej kultowych na całym globie. Dzisiaj skosztować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu mają włoskie specjały. Co kochają jeść pierwotni Włosi?
Co jest najbardziej znaczącym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.
Kapitalna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wyśmienitego dania. W największym stopniu znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze wyjątkowej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w rzeczy samej uwielbiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z rozmaitego rodzaju sosami. Ważne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być poprawnie ugotowany makaron według Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie ubogacona. Poświęcić można jej naprawdę długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują również słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po jakie danie sięgamy, możemy być pewni, że zafascynuje ono głębią smaku i aromatu.